Wil jij graag lasser worden? Dit moet je erover weten

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Laden...

Wanneer je de keuze voor een toekomstig beroep hebt laten vallen op lasser, dan moet je wel weten wat dit vak inhoudt. Als je graag een lasser wilt worden moet je verschillende technieken beheersen, genoeg materiaal in huis hebben en een opleiding volgen. Ben je nog steeds geïnteresseerd? Lees dan verder en kom erachter wat je er allemaal over moet weten!

Las benodigdheden

Voor lassen zijn een aantal items benodigd zoals laselektroden; dit is een elektrisch geleidend, metalen staaf die nodig is om het werkstuk te verhitten. Lassen is te omschrijven als een techniek om materialen te verbinden door gebruik te maken van druk en hitte. Lasser zijn is een ingewikkeld beroep waar veel benodigdheden bij komen kijken. Dit zijn onder andere: lashelmen en laskappen, keramische lasstenen, lastangen, laskabelsets en ga zo maar door…

Wat heb je nodig om lasser te zijn?

Het is niet makkelijk om een juiste baan te vinden, zeker als je de benodigde kwaliteiten niet beheerst. Om lasser te worden heb je een opleiding zoals allround lasser nodig of een richting waar metaalbewerking onderdeel van uitmaakt. Een onmisbaar certificaat conform de geldende norm is het NEN-EN 287-1, waar werkgevers vaak naar vragen. Daarnaast zijn diverse veiligheidscertificaten een pré om op zak te hebben.

Ook kun je verschillende technieken aanleren die ieder voor andere lasprojecten gebruikt kunnen worden, zo heb je TIG lassen (een handmatig lasproces) en poederlassen (een geautomatiseerd en productief las procedé). Niet alle technieken kun je aanleren met een opleiding, vaak is hier een specialisatie voor nodig door middel van cursussen en goed opletten op de werkvloer.

Wat houdt lasser zijn in?

Een lasser maakt verbindingen tussen stukken metaal om producten te maken en/of onderdelen te creëren/samenvoegen. Voor het lassen wordt gebruik gemaakt van een lasapparaat waarmee metaal en verbindingsmateriaal op de juiste temperatuur met elkaar verbonden kunnen worden. Hierbij zijn diverse veiligheidsmaatregelen nodig, zoals: antistatische en vlam vertragende kleding, lashelmen, lasbrillen, beschermende handschoenen et cetera.

Lassers hebben een breed scala aan werkplaatsen, zo kunnen zij in een fabriek werken maar ook werkzaam zijn als lasser in de buitendienst. Ook kan je werkzaam zijn binnen de scheepsbouw, elektrotechniek en machine industrie. Voor elk branche specificatie zijn andere technieken en kennis nodig. Lasrook en gezondheidsproblemen zijn te voorkomen door het dragen van de juiste bescherming. Lassen is daarnaast ook een fysiek beroep en het harde werken kan deels worden opgevangen door het dragen van de juiste (comfortabele) kleding, echter zullen op langere termijn fysieke problemen kunnen ontstaan.