Wat zijn de voor- en nadelen van een open sollicitatie?
Online en in kranten zijn tienduizenden verschillende vacatures te vinden. Er is zoveel keuze en toch zit jouw droombaan er weer niet bij. Dit kan aan de functieomschrijving liggen of aan het bedrijf van de vacature. Misschien heb je wel een bedrijf op het oog waar je heel graag zou willen werken, maar dit bedrijf heeft weer geen vacatures beschikbaar.
Veel mensen zouden denken ‘Jammer, ik kijk over een tijdje wel weer’. Dit is eigenlijk heel zonde. In de tijd dat jij niet kijkt, kan jouw droombaan beschikbaar komen, maar het bedrijf weet niks van jou. Had je nu maar een open sollicitatie gestuurd. Bij een open sollicitatie reageer je niet op een uitgezette vacature. Je stuurt een brief of mail om jezelf voor te stellen en je interesse in een functie en het bedrijf te tonen. Eigenlijk ben je ongevraagd aan het solliciteren. Dit betekent niet dat het verkeerd is, maar wordt het wel gewaardeerd?
Hieronder staan een aantal voor- en nadelen van het doen van een open sollicitatie.
Voordelen
- Komt er in de toekomst een vacature vrij, dan heeft het bedrijf jouw gegevens al.
- Je laat zien dat je durft, initiatief neemt en geïnteresseerd bent in het bedrijf.
- Bij een open sollicitatie ben je bijna altijd de enige die solliciteert naar een functie. Dus weinig concurrentie.
- Ben jij een geschikte kandidaat voor de functie? Dan hoeft het bedrijf geen sollicitatierondes te organiseren en bespaar je gelijk tijd en geld voor het bedrijf.
Nadelen
- Je hebt geen concrete informatie van wat het bedrijf eigenlijk wilt.
- Het kan lang duren voordat er weer een functie beschikbaar komt.
- Omdat je niet weet aan wie je de brief moet richten, is de kans aanwezig dat hij bij de verkeerde persoon terecht komt.
Tips voor een open sollicitatie
Nu je weet wat de voor- en nadelen zijn van een open sollicitatie en je wilt het eens gaan proberen, zijn hier nog een aantal handige tips.
- Verdiep je in het bedrijf. Bekijk de website en eventuele berichten uit de media. Zo weet je wat er recent allemaal speelt bij het bedrijf.
- Het is belangrijk dat je weet hoe de functie wordt genoemd bij het desbetreffende bedrijf. Dit kan namelijk verschillen per branche.
- Neem contact op met het bedrijf waar je zou willen werken. Je kan dan achterhalen of open sollicitaties worden gewaardeerd en naar wie je de brief eventueel mag sturen.
- In de brief zelf is het belangrijk dat je aangeeft wie je bent en wat je kunt. Noem de reden van de sollicitatie en omschrijf in welke functie je graag zou willen werken. Dit laatste moet je duidelijk motiveren.
Wees vooral niet bang om een open sollicitatie te sturen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 20 procent van de openstaande functies worden ingevuld door open sollicitaties.
Heel veel succes bij het vinden van een leuke baan! Bekijk hier nog een aantal handig tips voor je sollicitatie gesprek.