Verminder je zenuwen want solliciteren kun je leren!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Laden...

Waar solliciteren voor de een a piece of cake is. Is het voor de ander een echte uitdaging. Vol verwondering kijk je naar andere die zichzelf kunnen verkopen alsof het niks is. Zelf gaat jou dat helaas een stuk minder goed af. Maar ook zonder verkooptrucjes of veel zelfvertrouwen kun jij succesvol solliciteren. 

Hoewel het natuurlijk belangrijk is om jezelf in een positief daglicht te zetten tijdens een sollicitatie. Is het nog altijd het allerbelangrijkste om jezelf te blijven. Wanneer jij een act gaat neerzetten tijdens jouw sollicitatiegesprek en je de baan aangeboden krijgt. Val je al snel door de mand wanneer je op de werkvloer een compleet ander persoon blijkt te zijn. Uiteindelijk is dus het allerbelangrijkste dat je jezelf blijft. Gelukkig kan iedereen met een goede voorbereiding een succesvolle sollicitatie doorstaan. Solliciteren kun je leren!

Schrijf een pakkende CV en motivatiebrief

Een goede sollicitatie begint allemaal met een pakkende CV en motivatiebrief. De eerste stap is immers uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Je kunt jouw CV en motivatiebrief zien als jouw visitekaartje. Via een CV krijgt de recruiter een eerste indruk van wie jij bent. Wat jouw werkervaring is, en wat jouw kwaliteiten zijn. Doe research naar alles over cv’s zodat jij precies weet hoe jij een pakkende CV schrijft. In een motivatiebrief kun jij dieper ingaan op jouw kwaliteiten en waarom deze aansluiten bij de vacature. Hoewel er niet altijd gevraagd wordt om een motivatiebrief is het altijd aan te raden om er een te schrijven. Op deze manier kun je jouw kwaliteiten benadrukken en laat je zien dat je de sollicitatie serieus neemt.

Tips voor jouw sollicitatiegesprek

Zoals hierboven al even genoemd, solliciteren kun je leren. Wij geven jou een aantal tips om de sollicitatieprocedure succesvol door te komen zodat jij straks aan de slag kunt bij jouw droombaan.

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is ontzettend belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de vacature. Wat wordt er van jou verwacht en wat zijn de eisen. Maar een goede voorbereiding gaat verder dan dat. Lees je ook in over het bedrijf waar jij eventueel komt te werken. Wat zijn hun doelen en visies? Probeer aan de hand van voorbeelden te bedenken waarom jij bij dit bedrijf en deze functie past.

2. Een goede eerste indruk

Een goede eerste indruk kun je maar één keer maken. De eerste paar minuten van een sollicitatiegesprek zijn dan ook cruciaal. Neem een open houding aan, lach en ga het gesprek met een rechte rug en schouders aan. Spreek ‘luid’ en duidelijk. Je hoeft natuurlijk niet te gaan schreeuwen, maar zorg dat je goed verstaanbaar bent en spreek met zelfvertrouwen. Een goede persoonlijke verzorging is ook essentieel voor een goede eerste indruk. Zorg dat je er verzorgd uitziet, dat je haren gewassen zijn, je nagels er netjes uitzien en draag nette kleding. Een pak hoeft tegenwoordig ook niet meer, maar nette kleren is zeker aan te raden. Laat die kapotte spijkerbroek of vale trui liever in de kast hangen.

3. Geef een stevige hand

Wist je dat de manier waarop jij een hand geeft ontzettend veel zegt over jou? Slappe handjes laten zien dat je zenuwachtig bent of niet zeker bent van jezelf. Een té stevige hand laat zien dat jij een echte leider bent of misschien zelfs een tikkeltje overheersend. Zorg ervoor dat je een stevige hand geeft, maar knijp geen handen fijn.

4. Ben jezelf

Solliciteren kun je leren, maar het allerbelangrijkste is dat je altijd jezelf blijft. Wanneer jij je anders voordoet in een gesprek dan val je uiteindelijk altijd door de mand. Ga dus geen standaard antwoorden geven omdat je denkt dat dat is wat het bedrijf of de werkgever wil horen. Benadruk jouw goede kanten, maar ben ook eerlijk over eventuele verbeterpunten.

5. Een sollicitatiegesprek is wederzijds

Je kunt een sollicitatiegesprek zien als een eerste kennismaking. Een eerste kennismaking voor het bedrijf met jou als potentiële nieuwe medewerker. Maar andersom is het voor jou ook een eerste kennismaking met het bedrijf. Ook jij mag vragen stellen en kritisch zijn. Jij wil immers ook zeker zijn dat deze functie en het bedrijf goed bij jou passen. Bedenk van te voren een aantal vragen die jij aan het bedrijf kan stellen zoals; hoe ziet een standaard werkdag eruit? Of in wat voor team kom ik te werken?

6. Bel je sollicitatie na

Het is aan te raden om tijdens een sollicitatiegesprek te informeren naar eventuele vervolgstappen. Wanneer hoor jij iets naar aanleiding van jouw sollicitatiegesprek. Heb jij na het afgesproken tijdstip nog niks vernomen? Dan is het goed om na te bellen. Geef de recruiter wel altijd ruim de tijd om zelf contact op te nemen. Wees niet te ongeduldig. Ben jij afgewezen voor de functie? Bel dan altijd na om te vragen waarom. Hier kun je waardevolle feedback uithalen die je in de toekomst kunt gebruiken bij sollicitaties op nieuwe vacatures.