Tips voor het vinden van een goed traineeship

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Laden...

Dé kickstart van je carrière is een goed traineeship. Steeds meer bedrijven bieden er een aan zodat je vervolgens een kans krijgt om daarna een baan te bemachtigen. Maar wat houdt een traineeship precies in, waar en hoe begin je met zoeken? In dit artikel vertellen we je alle ins en outs over een traineeship om je in de juiste richting te wijzen. Interesse? Lees dan snel verder.

Wat is een traineeship?

Voordat we je tips geven over het vinden van een goed traineeship, leggen we je eerst uit wat het is. Een traineeship is een functie waarbij je wordt opgeleid tot specialist in een bepaald vakgebied. Het is daarmee niet helemaal hetzelfde als een ‘normale’ baan, maar ook niet als een stage. Een stage en een traineeship worden nog wel eens door elkaar gehaald. Een belangrijk verschil met een stage is dat een traineeship over het algemeen een stuk langer duurt. Een stage duurt hooguit zes maanden, terwijl een traineeship kan oplopen tot wel drie jaar. Een stage is daarnaast voor mensen die nog studeren, terwijl een traineeship ook gevolgd kan worden als je je diploma al op zak hebt. Ook krijg je als een trainee meer betaald. Hierdoor worden er meer eisen aan een trainee gesteld dan aan een stagiair. Kortom: het zit een beetje tussen een stage en een baan in.

Wat zijn de voordelen van een traineeship?

Omdat traineeships nog niet bij iedereen even bekend zijn, zie je misschien niet meteen de voordelen ervan. We zetten ze hieronder kort op een rijtje:

  • Je wordt goed begeleid. Bij een baan wordt er veel zelfstandigheid verwacht en komt het zelfs voor dat je helemaal aan je lot wordt overgelaten. Bij een traineeship heb je normaal gesproken een persoonlijke coach die je bijstaat. Niet alleen kun je bij deze persoon terecht voor vragen, hij of zij geeft je ook feedback waar je veel van kunt leren.
  • Bij een traineeship staat leren meer centraal dan bij een reguliere baan. Niet alleen investeren collega’s tijd in je, vaak kun je bijvoorbeeld ook extra trainingen volgen.
  • Bij traineeships waarbij je ernaast nog studeert, wordt je studie vaak door het bedrijf betaald. Dat scheelt dus aardig wat kosten. Bij dit concept kun je de opgedane kennis bovendien meteen in praktijk brengen.
  • Vaak doe je tijdens een traineeship veel verschillende dingen, wat een uitstekende manier is om erachter te komen wat je sterke (en zwakke) punten zijn. Omdat de kans groot is dat je op verschillende afdelingen werkt, bouw je snel een goed netwerk op.
  • Een bedrijf moet aardig investeren in een trainee. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets, ze hopen je daarna in dienst te kunnen nemen. Je hebt dus uitzicht op een goede baan.

Naast een traineeship, zijn er ook nog een hoop andere mogelijkheden om ervaring op te doen in een bakgebied terwijl je geld verdient. Lees daarom het artikel: Drie redenen waarom detachering  het overwegen waard is!

Hoe vind je een goed traineeship?

Nu je je hebt ingelezen over wat de voordelen van een traineeship zijn, resteert dan nu de vraag: hoe vind je een goed traineeship die bij jou past? Allereerst is het belangrijk dat je goed nadenkt over welke je richting je precies op wil. Je moet er namelijk rekening mee houden dat een traineeship soms meerdere jaren kunt duren. Ga daarom bij jezelf na welke dingen je wel en niet leuk vindt. Om erachter te komen welk traineeship bij je past, hebben we hieronder een aantal tips voor je uitgewerkt:

  • Maak een prioriteitenlijstje met zaken die je wenst te vinden in een traineeship. Hoe belangrijk is bijvoorbeeld het salaris, de mate van begeleiding en de mogelijkheden voor extra trainingen. Dit vereenvoudigt de zoektocht.
  • Er zijn sites die zich specifiek focussen op traineeships, zoals breinstein.nl. Je kunt hier filteren op het vakgebied waarin je een traineeship zoekt, zoals data science traineeships of informatiemanagement traineeships.
  • Naast het zoeken naar bestaande vacatures kun je altijd proberen om bedrijven die je interessant lijkt, zelf te benaderen. Wellicht zijn er tóch mogelijkheden voor een traineeship.
  • Een andere manier om een traineeship te vinden is door een beroep te doen op je netwerk. Meer dan de helft van de vacatures worden via via ingevuld. Laat aan iedereen die het maar horen wil, weten dat je op zoek bent naar een traineeship. Wellicht dat iemand een leuke plek weet en je zelfs kan aanbevelen bij het bedrijf.

Traineeship vinden: aan de slag!

Hoewel het natuurlijk het belangrijkst is dat je iets kiest wat je écht leuk vindt, is het geen overbodige luxe om de baangarantie mee te nemen in je beslissing. Kijk niet alleen naar hoe de huidige markt eruit ziet, maar ook wat de verwachte trends voor de toekomst zijn. Heb je bovenstaande tips gelezen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het vinden van een goed traineeship die bij jou past!