5 tips voor een succesvol eerste sollicitatiegesprek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Loading...

De zoektocht naar een baan kan erg spannend en lastig zijn. Als je uitgenodigd wordt voor een gesprek, dan ben je natuurlijk erg blij. Toch kan je eerste sollicitatiegesprek erg spannend zijn. Daarom hier een aantal tips wat je wel en zeker niet moet doen bij het eerste gesprek!

1. Kom op tijd

Bij een eerste sollicitatiegesprek maakt de werkgever een schatting of jij geschikt bent voor de baan. Als goede werknemer kom je natuurlijk niet te laat. Zorg er dus voor dat je vijf tot tien minuten van tevoren aanwezig bent. Vertrek ruim op tijd van huis. Als je met het openbaar vervoer reist, pak dan een trein of bus eerder zodat je reisschema niet in de knel komt door eventuele vertraging.

Wanneer je met de auto reist, is het goed om te checken of je auto wel goed werkt. Je wilt immers niet met pech langs de weg komen te staan. Check je autoverzekering of je wel voldoende verzekerd bent voor pechhulp. Zo niet, dan is het verstandig je autoverzekering op tijd aan te passen. Een nieuwe autoverzekering afsluiten kan er ook voor zorgen dat je nooit zonder hulp langs de weg staat.

2. Weet waar je voor solliciteert

Als je wilt laten zien dat je geschikt bent om bij een bepaald bedrijf te werken, is het wel handig dat je het een en ander weet van het bedrijf. Lees dus de website, bekijk de diensten en lees eventuele reviews van het bedrijf grondig door. Wanneer je weet wat de missie van het bedrijf is, is het makkelijk om hier op in te haken tijdens het gesprek en weet je beter waar je over praat.

3. Bereid je voor op gecompliceerde vragen

Om meer over jouw karakter te leren, kan het zijn dat een werkgever jou rare vragen gaat stellen. Je toekomstige werkgever gaat ervan uit dat jij een standaard praatje voor hebt bereid, dus wil om meer over jou als persoon te leren nog wel eens gekke vragen stellen. Zo kan hij je vragen een mop te vertellen, hoe je familie je zou beschrijven of wat je met een miljoen stuiterballen zou doen.

4. Wees verzorgd en netjes gekleed

Verschijn bij je eerste sollicitatiegesprek op je paasbest. Zorg dat je verzorgd bent (gezichtshaar netjes, gewassen, geen vieze nagels) en trek nette kleding aan. Als man kun je een nette blouse aantrekken met een nette broek, als vrouw is een spijkerbroek met een bloesje ook wel voldoende.

Probeer qua kledingstijl wel rekening te houden met het bedrijf. Wanneer je solliciteert bij een snackbar, hoef je natuurlijk niet in driedelig pak te verschijnen. Als je gaat solliciteren bij een groot advocatenkantoor, dan kan dit echter wel gunstig zijn.

5. Niet slijmen

Het lijkt erg verleidelijk om enorm aardig te gaan doen, zodat de kans dat je aangenomen wordt groter wordt omdat je in de smaak valt. Werkgevers prikken hier echter makkelijk doorheen. Wees gewoon jezelf, je CV en motivatiebrief hebben al voldoende gezegd. Wel kan het aardig zijn om een of twee complimenten te geven over het bedrijf. Als je bijvoorbeeld met de directeur spreekt, kun je zeggen dat je het zo knap vindt dat hij het bedrijf zo goed heeft opgebouwd. Je kunt in je complimentjes makkelijk je opgedane kennis over het bedrijf laten doorschemeren.

Conclusie

 Kom op tijd, verdiep je in het bedrijf waar je gaat solliciteren, kijk of je een nieuwe autoverzekering moet afsluiten, bereid moeilijke vragen voor, zie er netjes en verzorgd uit en slijm niet te veel.