Solliciteren maar dan anders: 4 tips om je droombaan te vinden
Het is zover. Je gaat op zoek naar een nieuwe job. Natuurlijk, je zoekt iets leuks, uitdagends. Iets met perspectief. Dus je cv goed pimpen en solliciteren maar! Toch merken veel sollicitanten dat ze niet uitgenodigd worden op gesprek. Natuurlijk komt dat deels door de moeilijke banenmarkt, maar wat kun je zelf doen om toch die droombaan te bemachtigen?
Als mede-eigenaar van een groeiend internetbureau ben ik verantwoordelijk voor het aannemen van de juiste mensen. Vrijwel alle kandidaten die bij ons solliciteren, belanden op mijn bureau. Ik ben geen HR-manager, maar als mede-eigenaar en oprichter begrijp ik heel goed wat het bedrijf nodig heeft en wat we zoeken. Ik verbaas me er dan ook wel eens over hoe veel cv’s en kandidaten ik direct moet weigeren. Met deze 4 tips maak je het verschil en zorg je voor een overtuigende sollicitatie.
Tip 1: ‘knip-en-plak’ sollicitaties zijn uit den boze
Mijn grootste ergernis zijn ‘knip-en-plak’ cv’s en brieven: generieke sollicitaties die direct naar 100 bedrijven verzonden kunnen worden. Managers herkennen dit meteen en dergelijke sollicitaties belanden altijd direct in de prullenbak.
Waarom zouden wij iemand op gesprek vragen die niet eens de moeite neemt om een sollicitatie op maat te maken? Met een generieke sollicitatie straal je uit dat je simpelweg ‘een baan zoekt’, maar overtuig je de ontvanger niet waarom je juist bij dát bedrijf wilt werken.
Zorg daarom voor focus. Denk goed na bij welk type bedrijf je wilt werken en maak een shortlist van jouw ‘droomwerkgevers’. Kijk niet alleen naar openstaande vacatures, maar juist naar de bedrijven waar je graag voor wilt werken.
Tip 2: verdiep je écht in het bedrijf
In lijn met de gedachte om je meer te richten op het bedrijf in plaats van de functie, hoort de verdieping in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Probeer te begrijpen wat dat bedrijf belangrijk vindt en wees niet bang om te bellen wanneer je vragen hebt. Dit toont juist interesse en geeft aan dat je pro-actief bent.
Kijk dan ook verder dan de vacature en stel jezelf de volgende vragen:
- Welke mensen werken er?
- Is het een groot of klein team?
- Voor welke klanten of opdrachtgevers werkt een bedrijf?
- Spreekt de branche je aan?
- Welke bedrijfscultuur heerst er?
Deze vragen helpen je een compleet beeld en een volledige indruk te vormen van een organisatie. Op die indrukken pas je je verhaal dat je gebruikt in je sollicitatie.
Tip 3: doe meer
Een cv op maat en een goed verhaal is één ding. Opvallen, jezelf onderscheiden en een manager positief verrassen is totaal iets anders. Hoe pak je dat aan? Een paar ideeën:
- Maak een infographic met daarin jouw behaalde resultaten en hoe je dit binnen de organisatie kunt toepassen
- Maak een videopresentatie waarin je een aantal sterke zaken of punten uitlicht
Tegenwoordig zijn er vele gratis tools beschikbaar waarmee je dit eenvoudig op kunt zetten. Ook kun je online diverse infographic cv sjablonen vinden die je gratis kunt downloaden en vervolgens naar eigen hand kunt zetten.
Tip 4: het merk “ik”
Ik beschrijf dit als laatste, maar het is eigenlijk het eerste dat je moet oppakken in je zoektocht naar een baan: jezelf beschouwen als een merk. Wie ben je, waar sta je voor, waar streef je naar en op welke wijze bereik je dit? Stuk voor stuk diepgaande vragen, maar door jezelf te profileren wordt je verhaal een stuk aannemelijker en overtuigender.
Neem hier de tijd voor en ga er echt mee aan de slag. Een mooi startpunt is het artikel over personal branding op Managementsite, waarin je kennismaakt met de voor- en nadelen van personal branding en een stappenplan voorgeschoteld krijgt om je eigen merk te creëren.
Bij het creëren van je eigen merk hoort ook communicatie en marketing. Laat jezelf zien door:
- Je aan te melden bij relevante evenementen
- Artikelen of gastblogs te schrijven op relevante (online) platformen
- Je aan te sluiten bij interessante communities op bijvoorbeeld LinkedIn
- Je social media accounts in te zetten om jezelf te profileren
Conclusie
Het bovenstaande vat eigenlijk samen dat we te vaak denken binnen de aangegeven kaders. Openstaande vacatures zijn namelijk niet de enige manier om een mooie baan te krijgen. Integendeel, het is misschien zelfs de minst effectieve manier om je droombaan te vinden.
Zit je niet lekker op je plek? Overweeg je een nieuwe stap? Of ben je al op zoek naar jouw droombaan? Dan hoop ik dat dit verhaal je motiveert om concreet en gericht aan de slag te gaan.