Hoe bereid ik me voor de dag voor een sollicitatiegesprek?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Loading...

Iedereen kent de spanning voor een sollicitatiegesprek, aangezien er in dit gesprek meestal wordt bepaald of je aan je droombaan kunt beginnen of niet. Er wordt je dus aangeraden om je telkens goed genoeg voor te bereiden om je toekomstige werkgever te overtuigen. Het zijn ook vaak de simpele dingen waar je op moet letten. Als je denkt dat je er nog niet helemaal klaar voor bent en wat motiverende tips nodig hebt, zit je hier goed! Wij 5 belangrijke tips voor een perfecte voorbereiding op een sollicitatiegesprek.

Genoeg slaap

Eén van de belangrijkste en vanzelfsprekende voorbereidingen is slaap. Veel studenten onderschatten dit echter. Een goede nachtrust beïnvloedt je concentratie positief en verhoogt je prestaties de volgende dag. Iedereen heeft zijn eigen individueel vereiste slaaptijd om de dag goed in de ochtend te beginnen. Maar meestal moet je tussen 7 en 8 uur slapen.

Informeer jezelf over het bedrijf

“Waarom wil je in ons bedrijf werken?” En “Voor wat staat onze bedrijfscultuur?” – zijn veelvoorkomende vragen op sollicitatiegesprek. Aan de hand van deze vragen, wil de interviewer ondervinden of je tijd hebt gestoken in externe bedrijfs research. Informeer jezelf dus grondig genoeg over de werkgever en voor wat ze staan. Op de startpagina van de bedrijfswebsite vind je meestal de essentiële informatie over de bedrijfscultuur. Het is wel belangrijk dat je tijdens het interview de website niet letterlijk quote – dit komt te onnatuurlijk over en de interviewer zal dit herkennen.

De juiste outfit

Dat je met een goed verzorgde verschijning op het sollicitatiegesprek moet verschijnen, is algemeen bekend. Maar wat is de ideale outfit voor de big day precies? Dit kan vaak van bedrijf tot bedrijf afhangen, maar meestal kan je de dresscode snel ondervinden als je HR een berichtje stuurt, of je gebruikt gewoon je gezond verstand! Bij banken en verzekering bureaus doe je niks verkeerd met een pak. Als je solliciteert bij een marketing- of reclamebureau, kan je jezelf al wat meer casual kleden. Pas je kleding de dag ervoor nog op tijd aan om ervoor te zorgen dat alles proper is!

Oefen je introductie

In de meeste gevallen zal de werkgever je in het begin van het gesprek vragen of je je kort wilt voorstellen. Het is belangrijk dat je deze introductie knalt. Controleer je CV de avond ervoor, zodat je de volgende dag in het interview niet lang moet nadenken over de belangrijke punten die deel uitmaken van je carrière tot nu toe. Je zelfpresentatie mag niet langer zijn dan 3 minuten en de je belangrijkste werkervaringen moeten hierin aan bod komen. Besteed bijzondere aandacht aan je lichaamstaal, want hier wordt zeker ook op gelet door de interviewer.

Organisatie is key

Zoek de precieze locatie van het sollicitatiegesprek op en dubbelcheck om hoe laat je er moet zijn. Kies vervolgens de meest efficiënte route uit, zodat je op tijd verschijnt. Wij raden je aan om zelfs wat vroeger dan afgesproken te arriveren, omdat de eerste echt indruk telt.

Hopelijk verloopt je sollicitatiegesprek door middel van deze 5 simpele, maar efficiënte voorbereidingstips super vlot. Wij wensen je alvast een succesvol sollicitatiegesprek!