Social media en solliciteren: de do’s en don’ts

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Loading...

Wil je binnenkort op zoek naar een nieuwe baan of ben je al druk aan het solliciteren? Dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ben je online actief? Dan is social media zeker iets waar je goed over na moet denken voordat jij je sollicitatie verstuurt. Er zijn genoeg mensen afgewezen voor die toffe baan omdat er een foute foto op Facebook stond. Wil je dit liever voorkomen? Heel begrijpelijk! Met deze do’s and dont’s voor social media en solliciteren hoef jij je nergens meer zorgen over te maken!

DO’S

1. Toon interesse in het bedrijf

Het is uiteraard belangrijk om je goed voor te bereiden op je sollicitatie. Vaak zijn bedrijven zelf ook aanwezig op social media waardoor je veel informatie over hen kan terugvinden. Op deze manier krijg je gelijk een idee over de cultuur en de sfeer binnen het bedrijf. Daarbij kom je ook nog eens goed voor de dag als je tijdens je sollicitatiegesprek iets kan vragen over dat ene evenement dat zij hebben georganiseerd.

2. Juiste uitstraling

Tegenwoordig vind je steeds meer bedrijven online op platforms als Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Deze media zijn voor bedrijven de ideale manier om hun online imago te presenteren aan de buitenwereld. Niet alleen bedrijven, ook veel mensen gebruiken dagelijks social media als een reflectie van hun persoonlijkheid. Wanneer je solliciteert kijken bedrijven dan ook vaak naar je social media profiel. Een persoon die aansluit bij het imago van het bedrijf en dit ook online op zijn of haar persoonlijke profiel uitstralen is een grote aanwinst voor een bedrijf.

 3. Maak een LinkedIn account aan

LinkedIn is, als het aankomt op (net)werken en solliciteren, een bijzonder social platform. In het bedrijfsleven hebben veel mensen een LinkedIn profiel waar bijvoorbeeld hun opleiding, werkervaring en interesses worden weergegeven. Je kan het zien als een soort online cv. Het platform LinkedIn is dus ideaal om te netwerken met (potentiële) werkgevers en werknemers. Wacht dus niet langer en maak een account aan.

DONT’S

1. Al je foute foto’s online

Zoals eerder genoemd bekijken veel bedrijven voor een sollicitatiegesprek jouw Facebook-, Twitter-, Instagram- of LinkedIn profiel om een beeld te schetsen van wie jij bent. Staat er informatie op jouw profiel waarvan je niet wilt dat zij die zien? Misschien is het bijvoorbeeld beter om die ene ene dronken foto van je vakantie privé te houden. De zichtbaarheid van jouw persoonlijke pagina kun je heel gemakkelijk aanpassen bij je profiel instellingen. Op deze manier bespaar je jezelf een hoop ongemakkelijke momenten tijdens het sollicitatiegesprek.

2. Jezelf anders voordoen dan je bent

Zet geen informatie online waardoor je beter voor de dag komt. Zorg ervoor dat de informatie die op jouw profiel staat weergegeven klopt. Als dit niet zo is, kan dit namelijk slecht naar voren komen als ze je hiernaar vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Daarnaast is het helemaal niet nodig om je voor te doen als een ander. Als het bedrijf jou niet accepteert zoals je bent, zijn ze jouw tijd niet waard.

3. Stalken

Weet jij van te voren met wie jij jouw sollicitatiegesprek gaat hebben? Ga dan niet degene met wie jij het gesprek hebt (of andere werknemers van het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd) online stalken. Weet jij tijdens het sollicitatiegesprek ineens heel veel te vertellen over de persoon die tegenover je zit? Dan kan het gesprek ineens heel ongemakkelijk worden. Pas hier dus mee op!