Hoe schrijf je een motivatiebrief zonder werkervaring?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Loading...

Wanneer je solliciteert voor een baantje heb je vaak werkervaring nodig. Maar hoe doe je dit als je nog geen werkervaring hebt? Gelukkig heb je niet voor elke bijbaan werkervaring nodig. Wij leggen je uit hoe je alsnog een interessante motivatiebrief kunt schrijven als je nog geen werkervaring hebt opgedaan. Wil jij een goede kans maken om aangenomen te worden voor die ene functie maar heb je geen werkervaring? Houd je dan aan de volgende stappen!

Stap 1: Pronk met je opleiding

Aangezien je nog geen werkervaring hebt, heb je vast al je tijd besteed aan hard werken op school. Wellicht heb je iets bereikt tijdens je schooltijd, misschien ben je een honour student, lid van een studentencommissie of haal je gewoon hoge cijfers. Dit lijkt misschien niet relevant om te vermelden in je motivatiebrief maar dat is het wel! Dit laat namelijk ook zien welke vaardigheden jij hebt, zowel hard als soft skills. Als je bijvoorbeeld hoge cijfers behaalt, kan dat gekoppeld worden aan dat je hard werkt, gemotiveerd bent en doorzettingsvermogen hebt. Studeer je voor een bepaalde richting en zoek je een baan in diezelfde richting? Geef dan aan dat je graag je geleerde theorie in praktijk wilt brengen.

Stap 2: Wees enthousiast

Enthusiasm is the key! Enthousiast zijn om te kunnen werken voor een werkgever of voor de functie is niet afhankelijk van je werkervaring. Het is ook interessant voor de recruiter om jouw enthousiasme te kunnen halen uit een brief. Zo val je beter op tussen de andere sollicitanten. Zorg er dus voor dat je motivatiebrief niet te standaard is maar interessant en leuk is om te lezen door middel van jouw enthousiasme. Een recruiter leest namelijk heel veel motivatiebrieven en als deze allemaal op elkaar lijkt wordt het een saaie boel. Je gaat solliciteren voor je eerste baan; laat dus zien dat je er heel veel zin in hebt je eerste werkervaring op te doen tijdens dat ene leuke baantje. Heb jij plannen voor je carrière en toekomst? Deel dit dan ook in je motivatiebrief!

Stap 3: Vermeld soft skills

Soft skills zijn zachte en persoonlijke vaardigheden. Werkgevers hechten ook waarde aan soft skills, want het toont je persoonlijke kwaliteiten en je bekwaamheid om met andere mensen te kunnen werken. En gelukkig heb je geen werkervaring nodig om die vaardigheden te bezitten! Groepsprojecten die je op school hebt gedaan, helpen bijvoorbeeld bij het verkrijgen van samenwerkingsvaardigheden. Was jij groepsleider? Dan ben je ook wel bekend met leiderschapsvaardigheden. Je kunt je vaardigheden altijd koppelen aan een functieomschrijving zonder werkervaring. Het enige wat je hoeft te doen is je schoolervaring gebruiken. Deze vaardigheden kun je ook vermelden in je cv.

Met deze stappen maak jij meer kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Veel succes!