Hoeveel ben je waard?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Laden...


Hoeveel ben je waard?Het lijkt op te klaren voor wat betreft de economie en ook op de banenmarkt wordt dit al steeds meer zichtbaar. Er worden steeds meer vacatures op het internet geplaatst en ook Vacaturebank Nederland ziet een stijging in het aantal vacatures dat wekelijks geplaatst wordt.

Eerder plaatsten wij al blogs over hoe je nu eigenlijk een baan vindt en hoe je goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek gaat. Dit keer hebben wij ervoor gekozen eens dieper in te gaan op een punt dat vaak nog gevoeliger ligt bij werkgevers, namelijk de onderhandelingen over je loon.

Op het internet zijn vrijwel alleen maar valkuilen te vinden, maar wat moet je nou eigenlijk wel doen om succes te behalen uit de onderhandelingen met je nieuwe werkgever.

Hoe onderhandelen voor een hoger beginsalaris?

Zelfs wanneer het erop lijkt dat je jouw droombaan hebt gevonden, is er altijd nog de vraag over het salaris. Zou het mogelijk zijn te onderhandelen om een hoger salaris te krijgen? Ja, die mogelijkheid is er; door vooral goed en realistisch te kijken naar wat jouw toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf en door dit voor te leggen. Hieronder vind je enkele tips om je te helpen door het laatste traject waarin je jezelf verkoopt aan jouw toekomstige werkgever.

Angst om te praten over geld

Voel je jezelf niet comfortabel bij het idee te moeten onderhandelen over jouw loon? Dan is het nu tijd die angst onder ogen te komen en te bedenken wat je jezelf werkelijk waard vindt. Wees vooral niet bang om afgewezen te worden voor de vacature waarop je solliciteert door jouw onderhandelingen.

Angst is een killer voor alle goede dingen in het leven en hoe eerder je ze onder ogen komt, hoe meer je zult kunnen profiteren van de voordelen. Zowel mentaal als financieel.

Begin er zelf over, je nieuwe werkgever zal het niet voor je doen

Grijp het onderwerp zelf aan, wanneer je zelf niet het initiatief neemt zal jouw toekomstige werkgever je er niet mee helpen. Zoals bij alle vragen is de gesprekspartner vrij in het geven van zijn/haar antwoord, bedenk dat ook de persoon tegenover je ooit in dezelfde situatie heeft gezeten en vast en zeker heeft bedacht te onderhandelen over het loon.

Zoek ook eens via een website als Google naar een loonwijzer of naar salarisindicaties, ook is het mogelijk het salaris te berekenen op sommige websites. Op deze websites vindt u vaak het gemiddeld salaris voor uw functie of binnen de sector waarin u werkzaam bent.

Weet wat je waard bent

Zelfreflectie is zeer belangrijk zelfs al voor je aan een baan begint, hoogstwaarschijnlijk heb je de werkgever al eerder weten te overtuigen door te vertellen wat je in huis hebt. Haal die sterke punten, waardoor je hoogstwaarschijnlijk in deze onderhandelingsfase terecht bent gekomen opnieuw naar voren en onderbouw nogmaals waarom het bedrijf daarom eigenlijk bijna niet zonder jou zou kunnen.

Onthoud dat je niet op de markt staat, al mag het dan wel de banenmarkt genoemd worden, onderhandelen gaat er in deze situatie heel anders aan toe. Benoem niet direct het gewenste bedrag en door vooral geen overdreven hoge suggesties met de kennis dat zij toch “flink in prijs gaan dalen”.
Benoem een bereik dat niet te ver van het gemiddelde inkomen voor jouw functie ligt, doe je dit wel dan kan dit je de baan kosten. Mocht je er echt niet uitkomen tijdens de onderhandelingen? Bedenk dan dat je in elk geval een voet tussen de deur hebt door akkoord te gaan. Eenmaal binnen is er altijd nog een weg omhoog door jezelf te bewijzen.

Onderhandelingstechnieken hoeven niets te bewijzen tijdens de onderhandelingen, onderhandelingen voor jouw startersloon zijn ook onderdeel van de sollicitatieprocedure. Wees daarom vooral zelfverzekerd en sta dus volledig achter jouw voorstel.