Hoe belangrijk zijn social media bij het solliciteren?
Tegenwoordig gebruiken 9 op de 10 Nederlanders social media. Je zal het dan vast niet gek vinden dat een recruiter die jouw cv leest ook nog even research doet op de verschillende social media. Vaak is er van te voren al een beeld geschept van de sollicitant, voordat er een ontmoeting of telefoongesprek heeft plaatsgevonden. Terwijl in de werkelijkheid jij helemaal niet zo bent. In dit artikel zullen we de grote drie platformen gaan behandelen namelijk Facebook, Twitter en LinkedIn.
Ben je iemand die graag naar een feestje gaat en soms iets teveel alcohol nuttigt? En de foto’s hiervan komen regelmatig op Facebook terecht? Op zich helemaal niet erg en misschien ook wel onschuldig. Echter als een recruiter jouw profiel bekijkt en ziet alleen maar zulk soort foto’s staan, dan heeft deze van te voren al een mening over wat voor soort persoon jij bent. Je moet dus voor jezelf goed duidelijk hebben hoe jij op iemand anders over wilt komen. En misschien betekent dit dat je sommige foto’s beter privé kan houden en niet deelt op Facebook of andere social media. Facebook is net als Twitter een platform dat gebruikt wordt om te kijken met wat voor soort persoon ze te maken hebben. LinkedIn wordt gebruikt om een ‘’zakelijk beeld’’ te krijgen van jou als sollicitant.
Twitter wordt door veel mensen gebruikt als platform waar je jouw mening over allerlei zaken kwijt kunt, dit zie je natuurlijk ook bij Facebook. Maar hou er wel rekening mee dat recruiters dit allemaal kunnen lezen. Het is aan te raden om eens je Twitter-profiel na te lopen en te kijken wat iemand anders ervan zou vinden. Probeer te kijken door de ogen van de recruiter.
Dan hebben we als laatste natuurlijk LinkedIn. LinkedIn is een erg zakelijk platform en wordt dan ook compleet anders ingezet dan Facebook of Twitter. Eigenlijk is je LinkedIn-profiel je online-cv. Een platform waar je deel kan nemen aan discussies, je netwerk uitbreiden en zelfs solliciteren op vacatures. LinkedIn is dan ook het meest professionele platform en zo dien je deze dus ook te gebruiken. Leuke filmpjes en grappige plaatjes plaats je maar op Facebook en je ongezouten mening over de tweede kamer kan je het best kwijt op Twitter.
Als conclusie kunnen we stellen dat het belangrijk is hoe je overkomt op de recruiter. Uit onderzoek blijkt dat de social media platformen meestal direct na het ontvangen van de motivatie+cv bekeken worden. Het is dus verstandig eerst je social media platformen zelf te controleren. Social media wordt gebruikt in het proces om kandidaten te selecteren. Dit betekent niet dat je helemaal niks mag plaatsen op social media. Maar je kan begrijpen dat sommige berichten of foto’s af kunnen schrikken. Voorkom daarom dat zulk soort dingen op je profiel staan.