De do´s en dont´s van online solliciteren

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(1 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Loading...

Tegenwoordig zoekt het gros van de bedrijven online naar nieuwe medewerkers en is het ook geen uitzondering als je online een sollicitatieformulier invult. Zeker in het hogere segment van de banenmarkt is het eerder regel dan uitzondering dat solliciteren online plaatsvindt. Bedrijven kunnen een formulier laten invullen waarin zij alle benodigde informatie vragen en waar ook bijlagen zoals een CV en een motivatiebrief bijgevoegd kunnen worden. Uiteraard is online solliciteren anders dan “in het echt”, in dit artikel vind je een aantal aandachtspunten wat betreft online solliciteren.

Online solliciteren

Online solliciteren is een uitkomst, zowel voor bedrijven als voor sollicitanten. Bedrijven hebben bij een online sollicitatie alles in één keer binnen, en hoeven niet te wachten op documenten; handig voor het overzicht. Het gevaar van online een formulier invullen, is echter dat je er snel doorheen gaat. Door je snelheid formuleer je je zinnen misschien onjuist, of maak je spelfouten. Controleer de invulvelden dus altijd een keertje extra.

Let goed op je bijlagen

Als je documenten zoals je CV of een motivatiebrief kunt uploaden bij het sollicitatieformulier, zorg dan dat dit PDF bestanden zijn. De lay-out van documenten wil nog wel eens verspringen bij verschillende computers en met een PDF vermijd je dit probleem. Let ook heel goed op of je bijlagen daadwerkelijk goed ge-upload zijn en dat je alles meteen meestuurt zodat je niet na hoeft te gaan mailen en direct een chaotische indruk maakt.

Wat je CV betreft is het raadzaam, ook als je vaak solliciteert, deze elke keer weer even na te lopen. Je zult vast niet de eerste zijn die per ongeluk een belangrijke ervaring vergeet te noteren of die een ouder document op stuurt. Erg zonde, en met een kleine controle gemakkelijk te voorkomen.

Maar wat schrijf je dan?

Grote kans dat je nog een klein stukje moet schrijven om je formulier te begeleiden. Dat kan best lastig zijn want de kans is groot dat je ook al een motivatiebrief hebt toegevoegd. Een tip is om dit stukje tekst vooral kort en krachtig te houden, bijvoorbeeld:

Geachte (naam contactpersoon),

Bij dezen mijn sollicitatie voor (naam vacature/vacaturenummer). Bijgaand vindt u mijn CV en motivatiebrief.

Met vriendelijke groet,

(je naam)

Volg altijd de instructies

Ook bij online vacatures, is de gewenste manier van reageren niet altijd dezelfde. Ga altijd voor de manier die bij de vacature zelf staat aangegeven, en kies niet zelf een andere weg. Een bedrijf kiest niet voor niets voor de betreffende manier dus daar kun je je maar beter aan houden.

Ga je internet vergelijken

Als je online op zoek gaat naar een nieuwe baan, wil je uiteraard beschikken over goed internet. Niet heel gek, daar je aan het begin van dit artikel al kon lezen dat het gros van de sollicitaties online plaatsvindt. Met een alles in 1 pakket ben je vaak het goedkoopste uit, internet vergelijken kan dus geen kwaad! Alles in 1 wil zeggen dat je beschikt over een telefoonabonnement én internet en tv.