De 10 vragen die jij kan stellen tijdens een sollicitatie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(2 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Laden...

Vraag stellen tijdens een sollicitatie In ons vorige blog werd duidelijk dat het een grote fout is om tijdens een sollicitatie geen vragen te stellen. Aan het eind van het gesprek vraagt de recruiter vaak: ‘heb jij nog vragen?’ Dit is jouw moment om de recruiter het hemd van het lijf te vragen. Het stellen van vragen geeft aan dat je geïnteresseerd en nieuwsgierig bent.Recruiters en ondernemers vertellen graag wat over zichzelf en over het bedrijf. Probeer eens te vragen hoe zij zelf bij het bedrijf zijn gekomen of hoe het bedrijf is ontstaan.

Hieronder zijn nog eens tien vragen te vinden die jij tijdens je sollicitatiegesprek kan stellen.

1. Hoe is de vacature ontstaan?
Via deze vraag kunnen er nog een aantal andere vragen worden gesteld. Waarom is het bedrijf eigenlijk op zoek naar iemand voor deze functie? Misschien is het om iemand te vervangen of is het omdat het bedrijf groeit. Dit geeft jou een beter beeld van het bedrijf en de vacature zelf.

2. Hoe ziet een normale werkdag eruit?
Het is interessant om te weten hoe een normale werkdag eruit ziet. Door deze vraag te stellen weet je nog meer over de dagelijkse taken en alle andere werkzaamheden die bij de functie horen.

3. Wat zijn de grootste uitdagingen van deze functie?
Bij elke functie zijn er taken of werkzaamheden die minder leuk zijn om te doen. Met deze vraag laat je zien dat je ook deze ‘mindere’ taken wil aanpakken. Ook weet je zelf wat je kunt verwachten.

4 Kunt u iets vertellen over de voorganger?
Dit vinden sommigen misschien een lastige vraag om te stellen. Je weet namelijk niet veel over de voorgeschiedenis. Echter kan het wel inzicht geven van de verwachtingen van het bedrijf en kom je meer te weten over de reden van vertrek van de voorganger. Het kan voorkomen dat het om een nieuwe functie gaat. Dan is er natuurlijk geen voorganger.

5. Op welk vlak zoeken jullie groei en of verbetering?
Met deze vraag kom je erachter komen of jouw kennis en ervaring past bij het toekomstbeeld van het bedrijf.

6. Welke doorgroeimogelijkheden zijn er binnen het bedrijf?
Gevolgd door vraag 5, kan je er bij deze vraag achter komen of er ook doorgroeimogelijkheden voor jou zijn. Het geeft ook aan dat je leergierig en ambitieus bent.

7. Waar wordt deze functie op geëvalueerd?
Of met andere woorden: hoe kan je deze functie succesvol uitvoeren? Misschien worden er targets gesteld, maar het bedrijf kan ook naar de kwaliteit van het werk kijken. Net als bij andere vragen geeft ook deze vraag nieuwe informatie over de functie.

8. Wie zijn de ‘high potentials’ binnen het bedrijf?
High potentials zijn mensen die belangrijk zijn voor het bedrijf. Dit kan komen door hun persoonlijkheid of talent. Je weet dan gelijk waar je jezelf aan moet meten en waarom het bedrijf dit als succesvolle werknemers ziet.

9. Wat vindt u zelf van dit bedrijf?
Door de manier van reageren kan je al een goed beeld krijgen wat degene tegenover je écht vindt van het bedrijf. De recruiter kan saai alles puntsgewijs gaan opsommen of echt enthousiast zijn over het bedrijf.

10. Zijn er op dit moment nog bedenkingen over mijn kwaliteiten?
Dit is eerder een vraag voor een tweede gesprek en ook een gedurfde vraag. Het laat zien dat je openstaat voor feedback en je kunt meteen eventuele twijfels bij de recruiter weg proberen te nemen.

Extra tips

  • Stel geen vragen over zaken die ook op de website staan. Hierdoor lijk je namelijk slecht voorbereid.
  • Vraag nooit: Wat doen jullie eigenlijk? Met deze vraag schiet je jezelf in de voet. Dit is namelijk het toppunt van niet voorbereiden.

De belangrijkste tip mag duidelijk zijn: zeg nooit dat je geen vragen hebt!

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van vragen en tips. Niet elke bovenstaande vraag of tip is geschikt bij elk gesprek. Probeer zelf goed af te wegen wat je wel en wat je niet kan vragen.

Heel veel succes met de voorbereiding van je sollicitatie!