Deze 5 vragen moet je voorbereiden voor een sollicitatiegesprek!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Loading...

Gefeliciteerd! Je mag op sollicitatiegesprek komen! Maar welke vragen kun je verwachten? Hieronder lees je de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

#1 Kun je wat over jezelf vertellen?

Bij deze vraag kan je alles vertellen wat je wil. Daarom is het direct een van de meest lastige vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je niet urenlang over jezelf aan het praten bent, maar de hoogtepunten uit jouw carrière vertelt. Je kan vertellen over stappen die je al gezet hebt in je carrière, wat je gestudeerd hebt en wat je persoonlijke kenmerken zijn. Daarnaast kan je iets vertellen over je hobby, maar maak hier geen hoofdonderwerp van.

#2 Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?

De meest gegeven antwoorden op deze vraag zijn ‘doorzetter’ als goede eigenschap en ‘te perfectionistisch’ als slechte eigenschap. Vermijd deze eigenschappen dus! Weet je niet welke eigenschappen je kunt noemen? Je kan altijd aan familie, vrienden of (ex)collega’s wat zij goede- en minder goede eigenschappen vinden aan jou.

#3 Waarom wil je deze baan?

Benoem positieve werkzaamheden van de functie waarop je solliciteert. Noem wel een functie op die voorkomt in de werkzaamheden, omdat de werkgever anders geen reden heeft om je aan te nemen.

#4 Waarom zou ik jou verkiezen boven de andere sollicitanten?

Welke extra ervaring heb jij dat aanvullend kan zijn in de branche? Je kan bijvoorbeeld ook vertellen wat je grootste successen waren. Vertel ook welke talenten hebben bijgedragen in het resultaat van het vorige bedrijf waar je gewerkt hebt.

#5 Heb jezelf nog vragen?

Aan het eind van een sollicitatiegesprek weten veel mensen niet meer wat ze kunnen vragen, omdat ze het gevoel hebben dat al hun vragen al beantwoord is. Tijdens de voorbereiding van het sollicitatiegesprek kun je tien vragen opstellen die je na het gesprek kunt stellen. Vaak worden zaken die te maken hebben met de sfeer op de werkvloer, ambities van het bedrijf voor in de toekomst overgeslagen. Weet je zeker dat al je vragen zijn beantwoord? Geef dan aan dat je genoeg ruimte hebt gekregen om al je vragen te kunnen stellen en op het moment geen andere vragen meer hebt.

Wist je dat je deze tips ook gebruiken bij een sollicitatiegesprek voor je stage?

Succes met je sollicitatiegesprek!