Heb ik recht op een WW-uitkering bij een vaststellingsovereenkomst?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Laden...

Ontvang je van je werkgever een vaststellingsovereenkomst (VSO) dan is er een aantal punten waar je op moet letten. Wat een VSO precies is, waar je recht op hebt en of je je recht op een WW-uitkering houdt, lees je in dit artikel. En geen zorgen: door het groeiend aantal bedrijven in Nederland is de kans op een baan ergens anders in Nederland gelukkig erg groot.

Vaststellingsovereenkomst: wat is dat precies?

Als eerst is het goed om te weten wat een vaststellingsovereenkomst precies is. Deze overeenkomst is in de Nederlandse wet vastgesteld en wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst of ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Een VSO wordt meestal ingezet wanneer een samenwerking tussen werkgever en werknemer niet helemaal verloopt zoals gehoopt of om verdere problemen te voorkomen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat werknemers een dergelijke overeenkomst krijgen van hun werkgever om zo het arbeidscontract te beëindigen zonder verder gedoe.

Voorafgaand aan het ontvangen van een vaststellingsovereenkomst heeft de werknemer een gesprek met de werkgever waarbij er mondeling al afspraken worden gemaakt over het ontslag. Deze afspraken worden schriftelijk uitgewerkt, waarna je als werknemer de overeenkomst op papier ontvangt. Hierbij is een aantal onderdelen dat je moet controleren of laten controleren door een jurist of expert. De professionals van www.ontslagjuristennederland.nl/ kunnen je hierbij helpen. Pas na een volledige check is het verstandig om een handtekening te zetten.

Recht op WW-uitkering na tekenen vaststellingsovereenkomst

Een van de meest gestelde vragen bij het ontvangen van een vaststellingsovereenkomst is of je nog recht op een WW-uitkering. Je wilt na je ontslag immers niet zonder geld zitten en hoewel er talloze vacatures zijn om te doorzoeken, heb je misschien niet meteen een nieuwe baan. In dat geval is het goed om te weten dat je in de meeste gevallen gewoon recht hebt op een WW-uitkering na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst. Maar ook hierbij geldt dat de VSO wel volgens de regels moet zijn opgesteld en dat er enkele uitzonderingen zijn.

Dat betekent onder andere dat je ontslag op de correcte manier moet zijn omschreven en dat het een VSO betreft met een ontslag met wederzijds goedvinden. Het moet in ieder geval duidelijk zijn dat je niet op staande voet bent ontslagen of dat er ander verwijtbaar gedrag aan jouw kant te vinden was. Daarbij moet de data in de overeenkomst kloppen en moet het duidelijk zijn wat de exacte eindafrekening is. Heb je bijvoorbeeld nog recht op vakantiegeld of -dagen dan moet dat zichtbaar zijn in de VSO, zodat dat uiteindelijk duidelijk is voor de WW-uitkering.

Voordelen van het tekenen van een vaststellingsovereenkomst

Het voordeel van zo’n overeenkomst is dat je als werknemer of werkgever zonder gedoe of ruzie ‘uit elkaar’ gaat met de andere partij. Dat geeft voor beide gevallen wel zo’n prettig gevoel. Dat is niet het enige voordeel van een vaststellingsovereenkomst. Denk bijvoorbeeld ook aan de volgende pluspunten:

  • De werknemer hoeft in zo’n geval niet zelf ontslag te nemen en wordt niet op staande voet ontslagen, wat erg belangrijk is wanneer je erna een WW-uitkering aan zou willen vragen.
  • Er kunnen duidelijke afspraken worden gemaakt over (het onderhandelen van de) ontslagvoorwaarden. Denk aan het regelen van de opzegtermijn en het geld waar de werknemer nog recht op heeft.
  • Het regelen van een ontslag met wederzijds goedkeuren is veel sneller en fijner geregeld dan wanneer dit via het UWV of via de kantonrechter moet.
  • Er komen geringere juridische kosten aan te pas. In veel gevallen is het als werknemer mogelijk om je vaststellingsovereenkomst gratis te laten controleren door een jurist of expert. In de meeste overeenkomsten staat namelijk dat de werkgever dergelijke kosten op zich moet nemen.
  • Een vaststellingsovereenkomst is in de meeste gevallen informeel en is daarmee persoonlijker dan een ontslag dat eventueel volgt wanneer er geen actie wordt ondernomen.
  • Het regelen van een vaststellingsovereenkomst kan heel snel worden gedaan. Op die manier weet je zowel als werkgever en als werknemer waar je aan toe bent.

Naast de vele voordelen kunnen er enkele nadelen zijn en dan met name voor de werknemer. Legt de werkgever een werknemer die al lange tijd ziek is een VSO voor dan moet je weten dat de werknemer in de meeste gevallen vervolgens geen recht heeft op een WW-uitkering. Sommige werkgevers proberen daarnaast snel tot een overeenkomst te komen wat van invloed is op de voorwaarden die in zo’n VSO staan. Een vaststellingsovereenkomst met ongunstige voorwaarden moet je nooit zomaar tekenen. Daarom is het voor werknemers van groot belang om zo’n overeenkomst te laten checken, bijvoorbeeld door experts van www.ontslagjuristennederland.nl/.