Handig om te weten: de feest- en vakantiedagen in 2019

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Loading...

Zeker wanneer je kinderen hebt zal je bij het plannen van je vakanties rekening moeten houden met de officiële feest- en vakantiedagen. Ook wanneer je in het onderwijs werkt ben je vaak gebonden aan deze officiële vakantieperiodes. Heb je geen schoolgaande kinderen en kun je het hele jaar door vakantie opnemen? Dan is het onderstaande overzicht toch ook voor jou heel nuttig. Zo kun je het komende jaar mooi Spanje rondreizen buiten de dure officiële vakantieperiodes om!

De officiële feestdagen

Het nieuwe jaar begon op dinsdag 1 januari natuurlijk met een heerlijke vrije dag. De eerstvolgende officiële feestdag, eerste paasdag, valt op zondag 21 april. Daardoor beginnen we die week echter wel met een vrije maandag. Koningsdag valt dit jaar helaas op zaterdag 27 april en levert dus geen extra vrije tijd op. Hemelvaartsdag valt dan weer wel op een doordeweekse dag, namelijk op donderdag 30 mei. Pinksteren zorgt dit jaar weer voor een lekker lang weekend, doordat tweede pinksterdag op maandag 10 juni valt. Ook met Kerst vallen we in 2019 met onze neus in de boter. Beide kerstdagen vallen op doordeweekse dagen, namelijk woensdag 25 en donderdag 26 december.

Schoolvakanties basisonderwijs en voortgezet onderwijs

Het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs hebben in 2019 gelukkig gelijktijdig vakantie. Wel wordt Nederland net als voorgaande jaren opgesplitst in de regio’s Noord, Midden en Zuid. Deze regio’s krijgen allemaal op een net iets ander tijdstip zomervakantie. Regio Zuid krijgt als eerste vrij, namelijk van 6 juli tot en met 18 augustus. Van 13 juli tot en met 25 augustus volgt regio Noord en de middelste regio sluit af van 20 juli tot en met 1 september 2019. De voorjaarsvakantie loopt voor Midden-Nederland dit jaar van 16 tot en met 24 februari. Midden en Zuid hebben beide vrij van 26 februari tot en met 3 maart. De mei- en kerstvakantie zijn voor heel Nederland gelijk, namelijk van 27 april tot 6 mei en van 21 december 2019 tot 6 januari 2020. De herfstvakantie is ten slotte wel anders voor Zuid-Nederland, dan voor Noord en Midden. Zuid heeft van 12 tot en met 20 oktober vrij, terwijl Noord- en Midden-Nederland een weekje later vakantie mogen vieren.

Slim combineren voor extra veel vakantietijd!

Kom jij elk jaar vakantiedagen te kort? Wees dan slim en combineer het opnemen van je vrije dagen handig met de feestdagen. Van de negen officiële feestdagen, vallen er in 2019 maar liefst zes op doordeweekse dagen. Door deze slim te combineren met je eigen vrije dagen, kun je het maximale rendement halen uit je vakantiedagen in 2019. Zo valt Hemelvaartsdag op donderdag 30 mei. Wanneer je vrijdag 31 mei een vrije dag opneemt, kun je dus vier dagen weg in ruil voor slechts één vakantiedag!