Starters? Creatief solliciteren leer je hier!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(1 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Laden...

Je studententijd zit erop en je wilt vol geode moed beginnen met solliciteren. Je hebt je cv helemaal mooi gemaakt en je motivatiebrief is klaar. Nu is het wachten op de uitnodigingen voor gesprekken. Toch?

Solliciteren doe je niet alleen

Je bent helaas niet de enige die op een functie solliciteert. Bedrijven en detacheringbureaus krijgen soms wel 150 tot 200 sollicitaties op een functie. Het is dus mogelijk dat jouw brief niet eens gezien wordt. Toch ervoor zorgen dat jij opvalt? Lees dan vooral verder.

Originaliteit wint!

Als je op anderen gaat zitten wachten kan het lang duren. Begin dus goed en bekijk je cv nog eens kritisch. Is het nu een recht toe recht aan document? Zorg er dan voor dat jouw cv opvalt. Maak je cv op en kies voor kleur en een niet al te standaard lay-out. Zet bijvoorbeeld je ambitie voor de toekomst centraal. Je cv mag uit maximaal 1 a4’tje bestaan.

Afgestudeerd in marketing? Laat je photoshop skills zien. Ben je op zoek naar technische vacatures? Laat dan je kennis en ervaring opvallen. Als de basis goed is, wordt het een stuk eenvoudiger om te solliciteren. Ga op zoek naar een vacature die bij je past. Gevonden? Neem contact op met de contactpersoon van de vacature. Vraag naar de bedrijfscultuur, de werkzaamheden van de functie en hoe het sollicitatieproces eruit ziet. Houd je cv en motivatiebrief bij de hand en mail het direct door na het telefoongesprek. Op deze manier word je sneller onthouden.

Social media

LinkedIn is nog steeds een erg belangrijke manier om jezelf onder de aandacht te brengen. Veel recruiters gebruiken LinkedIn om potentiele kandidaten te selecteren. Als je profiel dus niet up-to-date is, loop je de kans om niet gezien te worden.

Geef in de titel aan dat je op zoek bent naar een nieuwe baan en maak je relevante werkervaring compleet. Geef kort aan wat je gestudeerd hebt en wat je naast je studie gedaan hebt.

Perfectioneer je motivatiebrief

Je hebt een brief gemaakt, maar staat hier nu precies in wat je allemaal wilt en moet vertellen? Je brief is je verkooppraatje. Gebruik daarom de AIDA-methode (attention, interest, desire en action).

In de introductie trek je de aandacht en geef je aan waarom je solliciteert en waarom je bij deze organisatie wilt werken. Tevens geef je in de brief aan waarom je geschikt bent voor de functie en sluit je ludiek af. Maak een pakkende eerste alinea die direct opvalt. Een beetje humor doet wonderen in je brief. Werk bij je brief ook met een mooie lay-out en zorg ervoor dat je brief geen samenvatting wordt van je cv.

Video

Wil je jezelf echt laten zien? Maak dan een videoboodschap van een minuut waarin jij laat zien wat jouw krachten zijn en waar je ervaring in opgedaan hebt. Werk met een goede camera en microfoon.

Al het bovenstaande zorgt ervoor dat jij opvalt. Maar het gesprek moet je zelf doen. Blijf authentiek en verplaatst je in de werkgever. Waar zijn zij naar op zoek? Als je jezelf blijft is het waarschijnlijk geen moeilijk gesprek en ben jij binnen no-time aan de slag in die droomfunctie.