Hoeveel werknemers gaan op de fiets naar het werk?
Nederland is een fietsland. Dat is algemeen bekend. Onze stalen ros met twee wielen kun je op elke hoek van de straat kopen en het brengt ons van A naar B. Buitenlanders denken dat wij altijd fietsen en misschien is dat ook wel zo. Voor boodschappen of naar de stad: Nederlanders fietsen. Maar de vraag is: hoeveel mensen gaan er eigenlijk op de fiets naar het werk?
Exacte cijfers zijn moeilijk te ontdekken, maar I&O research deed hier in 2017 onderzoek naar. Nog recentere cijfers zijn niet beschikbaar, maar uit hun onderzoek blijkt dat 27% van de Nederlanders met de fiets naar hun werk gaan. Of dit nu met een normale fiets, een elektrische fiets of een goede vouwfiets is: meer dan een kwart van de Nederlanders pakt zijn stalen ros om naar het werk te gaan.
Het gebruik van een elektrische fiets is tussen 2013 en 2017 gestegen van 2 naar 5%. De verwachting is dat dit nu alleen nog maar meer is. Dit kan ook komen doordat er steeds meer elektrische fietsen op de markt zijn. Van elektrische fietsen van de lokale fietsenwinkel tot een elektrische fiets van de aldi of lidl.
De overheid is samen met andere marktpartijen, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten bezig met een grote campagne om meer mensen op de fiets te krijgen. Deze campagne heet Tour de Force. De doelstelling is groots: ze willen 20% meer fietskilometers in 2027 ten opzichte van 2017.
Rondom deze campagne stelde Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook een kamerbrief op. Hierin staat dat de staatssecretaris vanuit haar ministerie maximaal 40% wil co-financieren. Deze 40% is onderdeel van de 100 miljoen euro die het kabinet heeft uitgetrokken voor het versnellen van de aanleg van fietsroutes en het verbeteren van fietsenstallingen bij OV-knooppunten. Dit komt doordat de combinatie van de fiets en trein als vervoersmiddel sterk groeit.
Om meer mensen op de fiets naar hun werk te krijgen, is er een plan nodig. Als eerst liggen de kansen bij de mensen die de auto gebruiken om naar het werk te gaan. Meer dan de helft van de forensen die met de auto gaat, hoeft maximaal 7,5 kilometer te rijden. Daarnaast woont ruim 60% van de werknemers binnen 15 kilometer van het werk.
In het hele project is het belangrijk om de voordelen van het fietsen te benoemen. Als mensen vaker de fiets pakken, zijn er minder files en is er minder CO2 uitstoot. Het is dus goed voor mensen hun geduld en de luchtkwaliteit waarin we leven. Daarnaast is fietsen ook hartstikke gezond. Je wordt er fit van en de conditie blijft op peil.
Vanuit werkgevers moet het fietsen ook gestimuleerd worden. De staatssecretaris is bezig met een plan om voor fietsers ook een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer te geven. Deze vergoeding kun je ook zien als een soort renteloze lening voor de aanschaf van een goede fiets waarmee je soepel van huis naar werk kunt fietsen. Dit allemaal om 200.000 meer forensen op de fiets te krijgen.