Afwijzing na een sollicitatie; Hoe ga je daarmee om?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(1 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Laden...

Je hebt dagen zitten zwoegen op de sollicitatiebrief voor jouw droomvacature. Je hebt ‘m door 4 mensen laten lezen en hebt 10 minuten zitten twijfelen of je op de verzendknop durfde te drukken. Uiteindelijk heb je het toch gedaan en dan begint het wachten. Je krijgt een reactie binnen en met je hart kloppend in je keel open je de mail: afgewezen.

In de zoektocht naar een baan bestaat de kans dat je afgewezen wordt. Of het nu voor je droombaan is of voor die functie je gewoon interessant vindt; het blijft altijd een teleurstelling. Maar hoe kun je hier nu het beste mee omgaan? In dit artikel geven we je een aantal tips.

Je bent afgewezen. En nu?

Oké, je bent het niet geworden. Super jammer, maar laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Iemand anders paste misschien net beter in het profiel, maar ook jij hebt belangrijke kwaliteiten.

Zorg ervoor dat je niet in de put beland en vat het dus niet persoonlijk op. Uiteindelijk kan er maar 1 iemand aangenomen worden voor de functie. Voer wel een persoonlijke evaluatie uit. Kun jij voor jezelf bepalen waar je denkt dat het misgelopen is? Zoek naar redenen die het bedrijf mogelijk gehad heeft om je niet aan te nemen. Schrijf dit op en probeer jezelf na ieder gesprek te ontwikkelen. Voor je volgende sollicitatie kun je je dan nog beter voorbereiden.

AXS Techniek

Zorg er ook voor dat je je sollicitatiebrief, je cv en je motivatiebrief nog een keer nakijkt. Pas iedere brief aan voordat je ‘m verstuurd. Bekijk per bedrijf waar ze op richten en focus je in je brief op waarom jij de meest geschikte kandidaat bent.

Vraag om feedback

Bel na een afwijzing naar het bedrijf om te vragen om de specifieke reden en vraag om feedback. Stel een aantal vragen op en probeer voor jezelf na het telefoongesprek duidelijk te krijgen of jij je kunt vinden in de feedback. Waarom was jij niet de juiste persoon voor de functie? Er zijn zoveel verschillende redenen te benoemen dat het goed is om het te vragen aan de mensen die het besloten hebben.

Neem de feedback serieus en houd hier met je volgende sollicitatiegesprek rekening mee. Door om feedback te vragen ontwikkel jij jezelf en is een afwijzing een leerproces in plaats van een teleurstelling.

Wanneer je om feedback vraagt, doe dat in alle gevallen op een nette manier en laat je niet leiden door frustraties. Houd er rekening mee dat bedrijven in sommige gevallen niet kunnen antwoorden en heb hier dan ook vrede mee. Ga niet doorzeuren over een antwoord.

Het is mogelijk dat je bent afgewezen voordat je überhaupt een gesprek hebt gehad.. In dit geval kan je een mail sturen waarin je vraagt wat de reden is dat je niet bent aangenomen.

Door met je leven na afwijzing

Op een gegeven moment is het tijd om los te laten. Je hebt alles tot in de puntjes geanalyseerd en hebt om feedback gevraagd? Dan is het nu tijd om je te richten op nieuwe vacatures.

Het aantal openstaande vacatures is nog steeds aan het stijgen. Dus blijf niet te lang hangen op die afwijzingen maar ga vol goede moed verder. Op een gegeven moment komt dat gesprek of die functie waar je wel voor uitgenodigd wordt en dan vraag je jezelf waar je je nu eigenlijk zo druk om maakte.