Vacature Toezichthouder met specifieke kennis van hygiënisch werken Velsen
Voor een transformatie project aangaande een drinkwaterproductiebedrijf in Noord Holland, zijn wij per direct op zoek naar een Toezichthouder.
Het betreft een project voor 2 jaar, 40 uur in de week.
De nadesinfectie is de laatste stap in het drinkwaterproductieproces op de betreffende locatie en behelst op dit moment een chloordioxide dosering.
In de toekomst zal de nadesinfectie plaats vinden door toepassing van UV-licht. Daartoe wordt in het project ‘UV nadesinfectie PSM’ (hierna: PSMUV) de chloordioxide installatie vervangen door een UV installatie.
Om deze procesverandering door te voeren is ombouw van het chemicaliëngebouw noodzakelijk; dit gebouw wordt getransformeerd naar het (toekomstige) UV.
De UV-installatie wordt in de kelder van het bestaande gebouw gerealiseerd, inclusief een extra pompfase. Tevens wordt een nieuwe laagspanningsruimte gerealiseerd en wordt de bestaande
spoelwaterbuffer in het zandfiltergebouw opgesplitst in twee delen.
Op het terrein wordt divers leidingwerk aangepast en er worden (nood)overstortvoorzieningen getroffen, waaronder een nieuw aan te leggen overstortleiding en overstortbuffer.
Ten behoeve van de ombouw wordt het chloordioxideproces buiten bedrijf gesteld en het chemicaliëngebouw nagenoeg functievrij gemaakt.
Om bovenstaande te realiseren is onze opdrachtgever op zoek naar een Teozcihthouder.
Functieprofiel: Overleg
De toezichthouder is aanwezig bij de volgende overlegronden
- Bouwvergadering
- Financieel overleg met aannemer (ondersteunend)
Rol van de toezichthouder
De rol van de toezichthouder in het bouwproces is er één met een, in de meest brede zin van het woord, controlerende en keurende taak, die toezicht houdt op de kwaliteit van het tot stand te brengen bouwwerk, zoals o.m. de kwaliteit van de toegepaste materialen, de kwaliteit van de uitvoering, de ruimtelijke kwaliteiten, zoals o.m. de afmetingen en plaats van de bouw en constructie elementen e.d. en dat gebouwd wordt conform het bestek / contractdocumenten.
De toezichthouder dient zich passief op te stellen in zaken waar het gaat om de daadwerkelijke uitvoering; hij zal echter wel bevorderen dat de uitvoering geschiedt naar beste kennis volgens goed vakmanschap en laatste stand van de techniek; hij zal er echter voor waken onverantwoorde risico’s op zich te nemen t.a.v. de uitvoering; hij moet weten dat de uitvoering de taak is van de aannemer.
In dit verband zal de toezichthouder er voor moeten waken zich niet met de uitvoeringsmethoden of mogelijkheden in te laten, c.q. uitvoeringswijzen op te leggen of zelfs voor te stellen. Dit kan ooit tegen hem gebruikt worden (in gevallen dat het fout gaat) en daarmee tegen het bureau en/of de opdrachtgever.
De toezichthouder dient zich actief op te stellen in het signaleren (en al dan niet officieel notuleren of op andere wijze vastleggen) van min of meer stelselmatige tekortkomingen aan de kant van de aannemer welke uit zouden kunnen (gaan) monden in gebreken, vertragingen, nodeloze kostenverhogingen of disputen daarover.
Taken toezichthouder
- Het houden van toezicht op de naleving van het bestek resp. de overeenkomst, tussen de opdrachtgever en de aannemer. Bij de uitvoering van een (bouw)werk; e.e.a. zowel in kwalitatieve, kwantitatieve als in ruimtelijke zin (tijd, geld, kwaliteit).
- Het onderhouden van dagelijks contact met de aannemer en het voeren van overleg met de hoofduitvoerder van de aannemer.
- De toezichthouder is bekend met het bestek en als zodanig bekend op welke wijze het werk uitgevoerd en gecontroleerd moet worden.
- Het voeren van een sluitende bouwadministratie.
- In eerste aanleg beoordelen van Meer- en Minderwerk conform een vast gestelde procedure.
- Het op de juiste wijze verwerken, opdragen en laten uitvoeren van bestek wijzigingen.
- Het volgen en beoordelen van besteding van stelposten en verrekenposten, als in het bestek vermeld en het waken voor kostenoverschrijdingen.
- Het beperken van kostenverhogende omstandigheden, indien zich onvoorziene omstandigheden voordoen.
- Het bewaken van de kosten welke onder de verrekenbare posten vallen.
- Het in eerste aanleg beoordelen van rekeningen (termijnen) met de bijbehorende vorderingenstaten, het beoordelen en analyseren van het uitgevoerde deel van het werk.
- Het tijdig signaleren naar de directievoerder van evt. onvolkomenheden in de bouwvoorbereidingsstukken (tekeningen en bestek).
- Het tijdig signaleren van afwijkingen in de uitvoering, in eerste instantie naar de aannemer en zo nodig vervolgens naar de directievoerder.
- Het doen naleven van en toezicht houden op veiligheid op de bouwplaats.
- Het controleren of de juiste en voldoende veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen bij de uitvoering van het werk en of voldoende uitvoering wordt gegeven aan het Veiligheids- en Gezondheidsplan.
- Het (voor)opnemen van het werk voor de oplevering en zo nodig, maken van lijsten met onvolkomenheden welke door de aannemer moeten worden verwerkt voor een correcte oplevering.
- De toezichthouder zal er tevens op toezien dat er tijdig wordt voorzien in monsters, verwerkingsvoorschriften, uitvoeringsbestekken, instructies, onderhoudsvoorschriften, garantieverklaringen e.d., e.e.a. als in het bestek bepaald.
- Van de toezichthouder wordt verwacht dat hij gaande het werk kritisch blijft met betrekking tot de bouwvoorbereidingstukken (bestek, tekeningen, staten, detaillering etc.) en de uitvoering; dat hij onvolkomenheden en/of verbeteringen aantekent en verzamelt voor de eindevaluatie.
- Advisering van de directievoerder ten aanzien van mogelijke verbeteringen / aanpassingen aan het ontwerp wegens gewijzigde omstandigheden.
Verantwoordelijkheden toezichthouder
De toezichthouder is verantwoordelijkheid voor de juiste realisering van het werk, overeenkomstig het bestek, berust voor een belangrijk deel bij de opzichter op de bouwplaats; hij dient alert te zijn op bouwfouten, onvolkomenheden, onjuistheden etc. en dient deze tijdig te signaleren. Bouwen bestaat uit en omvat een complex aan factoren, zoals die van de bouwstoffen en -materialen, bouwdelen, installaties en installatiedelen, regelgeving bouwbesluit en bouwprocesbesluit, de U.A.V., vergunningen etc., welke integraal tot het gebouw of bouwwerk moeten leiden. Dit vergt een actieve houding en opstelling van de opzichter. Te laat reageren op bouwfouten resp. onvolkomenheden maakt herstellen moeilijk, zowel in technisch als in financieel/procedureel opzicht. Temeer ook omdat de aannemer er min-of-meer van uit mag gaan dat wanneer de opzichter niets zegt, niet reageert, het “kennelijk” goed is wat hij heeft gedaan.
Bevoegdheden toezichthouder
Om de toezichthouder zijn taak naar behoren te kunnen laten uitvoeren en om zijn verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden voldoende betekenis en inhoud te geven, is het noodzakelijk dat de toezichthouder voldoende bevoegdheden heeft. Tot de bevoegdheden behoren een aantal direct met zijn taak en de uitvoering van de bouw verbonden activiteiten, waarvan onderstaand een aantal punten beknopt zijn weergegeven:
- het delegeren van bepaalde toezichthouderstaken aan één of meerdere toezichthouder(s);
- het adviseren t.a.v. het eventueel weigeren van een onjuiste betalingstermijn en/of vorderingenstaat van de aannemer;
- het adviseren t.a.v. het laten corrigeren van een onjuiste termijn en/of vorderingenstaat door de aannemer;
- het laten corrigeren van onjuist uitgevoerd werk; bij ingrijpende of veel kosten vergende ingrepen eerst na vooraf overleg met de projectmanager;
- het adviseren t.a.v. het door de aannemer van het werk laten verwijderen van (een) medewerker(s) of onderaannemer(s) die niet aan de gestelde (kwaliteits)eisen voldoet/voldoen;
- het stilleggen van het werk of een onderdeel daarvan, indien daar zwaarwegende factoren voor aanwezig zijn; hij zal dit altijd doen in nader overleg met de directievoerder;
- het adviseren t.a.v. het wel of niet ontvankelijk verklaren van een bericht van de aannemer dat het werk voor oplevering gereed is;
- Een en ander voor zover het bestek en/of het project organisatieplan Bouwdirectie niet anders bepaalt en zo mogelijk altijd in goed overleg met de projectleider;
- In spoedeisende gevallen, bij afwezigheid van de directievoerder en de projectmanager van de opdrachtgever, dient hij naar bevind van zaken en naar beste weten, kennis en gebruik te handelen, ten gunste van de opdrachtgever en bij calamiteiten ter beperking van schade en kosten. Hij zal te allen tijde en zo spoedig mogelijk verslag uit brengen aan de directievoerder en/of de projectmanager van de opdrachtgever.
Bijzondere taken toezichthouder
- In overleg met en na goedkeuring van de directievoerder wordt bepaald wanneer in de inzet van technische specialisten wenselijk is. De toezichthouder draagt zorg voor de goede administratieve afhandeling van deze bijzondere inzet.
Functie-eisen
Om voor deze functie in aanmerking te komen, dien je te voldoen aan de volgende harde eisen:
- Minimaal HBO niveau
- In bezit van technische opleiding (WTB, Elektrotechniek, Bouwkunde, Civiel, Infra)
- Ervaring op het gebied van drinkwaterproject met speciale aandacht voor hygiënisch werken
- Aantoonbare ervaring op het gebied van Projectmatig werken en risicomanagement
- Gedegen kennis van kantoorautomatisering / ervaring met MS project, Sharepoint, Autocad
- Flexibel
- Sterke persoonlijkheid
- Mondeling en schriftelijk vaardig
- Analytisch
- Zelfstandige functie en veel eigen verantwoordelijkheid
- Contacten leggen en afspraken maken met aannemerij, interne klanten (PWN)
- Opstellen van diverse documenten om de voortgang van het project te managen
- Pré is woonachtig in Noord-Holland
- In bezit van eigen auto