Ben je gelukkig met je huidige baan?
Werken doen we om geld te verdienen. Maar dat is meestal niet de enige reden om te werken. We willen ook persoonlijke aandacht op de werkvloer, leuke collega’s om ons heen en we willen ons kunnen ontwikkelen. Het is ook helemaal niet zo gek dat je in je baan meer wilt dan een goed salaris.
Hoe weet jij of je goed op je plek zit?
Als je je gewaardeerd voelt
Beloning voor je werk zit hem natuurlijk in het salaris dat je ontvangt, maar ook in persoonlijk contact. Een werkplek is fijn als jij je gewaardeerd voelt en gerespecteerd voelt door je collega’s en leidinggevenden. Je hebt het gevoel dat je serieus genomen wordt en dat je mening ertoe doet.
Als jij anderen kunt waarderen
Niet alleen is het belangrijk dat jij erkenning krijgt voor wat je doet; in een leuke functie moet je ook het gevoel hebben dat je anderen kunt waarderen om het werk dat zij leveren en de houding die ze hebben, waardoor jij elke dag prettig met hen kunt samenwerken.
Als je werk past bij je levensstijl
Ben jij gebaat bij veel structuur en regelmaat in je leven? Dan is een baan met vaak veranderende werktijden en flexibiliteit waarschijnlijk niet helemaal jouw ding. Vind je het leuk om veel onderweg te zijn en verschillende mensen te spreken? Vind je het fijn om vroeg op te staan en halverwege de middag klaar te zijn met werken, zodat je de rest van de middag nog vrij hebt voor andere dingen? Al deze factoren beïnvloeden of je baan bij je levensstijl past. Hoe naadlozer dit op elkaar aansluit, des te beter je baan bij je past.
Als je je persoonlijk kunt ontwikkelen
In een leuke baan kun je je als het goed is ontwikkelen en nieuwe dingen leren. Dit houdt je werk namelijk interessant en boeiend voor langere tijd. Die ontwikkeling kan hem natuurlijk zitten in cursussen, maar ook gewoon in de kans krijgen om zelf dingen uit te zoeken en op onderzoek uit te gaan.
Als je een goede balans hebt tussen werk en privé
De meeste mensen zijn het overgrote deel van hun week met werk bezig. Werknemers waarderen het dan ook buitengewoon als er vanuit het bedrijf aandacht is voor de werk-en-privé-balans, bijvoorbeeld door een dag thuis te werken of iets kortere werkweken te hanteren.
Waarom is een leuke baan zo belangrijk?
Zowel voor werknemers als werkgevers is het heel belangrijk om gelukkige mensen in dienst te hebben die het naar hun zin hebben op de werkvloer. Voor de werkgever: gelukkige mensen werken beter samen, zijn creatiever, lossen problemen sneller op en zijn minder vaak ziek. En voor de werknemer is het belangrijk dat je plezier hebt in hetgeen waar je een groot deel van je week aan besteedt.
Wat als je nu niet gelukkig bent met je huidige werk?
Merk je dat je niet helemaal blij bent met de baan die je nu hebt? Bijvoorbeeld omdat je ontevreden bent over het werk zelf dat je precies doet, de collega’s met wie je moet samenwerken of het salaris dat je voor je werk ontvangt? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Je kunt drie dingen doen:
1. Gelukkiger worden in de baan die je hebt
In heel veel gevallen kun je je eigen werksituatie verbeteren. Probeer zelf op zoek te gaan naar hoe je je werk leuker en uitdagender kunt maken of hoe je een eigen bijdrage kunt leveren aan het veranderen van de werksfeer. Pak dit proactief op en wacht niet op nieuwe ontwikkelingen of veranderingen. Overleg eventueel met je leidinggevende of volg bijvoorbeeld een leiderschapstraining om je persoonlijke krachten te versterken.
2. Een nieuwe baan zoeken
Heb je echt het gevoel dat je in deze baan niet gelukkig kan worden en niet de veranderingen kan bewerkstelligen die je voor ogen hebt? Dan is het tijd om je te oriënteren op iets nieuws. Als je zelf al weet welke kant je ongeveer op wilt, dan kun je direct bij verschillende vacaturesites op zoek gaan naar een leuke baan. Weet je het nog niet helemaal, dan helpt een beroepskeuzetest of een beroepengids je om erachter te komen welke rollen en beroepsgroepen bij je passen.
3. Uitzoeken welke kant je op wilt
Heb je het gevoel dat je niet helemaal op je plek zit in je huidige baan, maar weet je ook niet meteen hoe je verder wilt? Dan is het lastig om te besluiten of je veranderingen moet aanbrengen aan je huidige baan of op zoek te gaan naar iets nieuws.
Het beste wat je dan kunt doen is een stapje terug nemen, kijken waar je krachten en interesses liggen, waar je gelukkig van wordt, enzovoort. Door je te laten begeleiden in de vorm van loopbaanadvies ontdek je kansen en opties in je huidige werk, ontdek je of je misschien van baan wilt veranderen of bijvoorbeeld dat je voor jezelf wilt beginnen.
Deel je ervaringen met ons in de reacties!