Wat is het gemiddelde salaris van een matroos?
Wanneer je werkzaam bent in de maritieme branche is geen dag hetzelfde. Als stuurman, schipper of matroos zie je veel, omdat je vaak (meerdere dagen) onderweg bent. In dit artikel nemen wij deze tot de verbeelding sprekende branche onder de loep. We gaan in op de meest voorkomende maritieme vacatures, bespreken de functie van matroos en eindigen met zijn of haar (dat kan natuurlijk ook!) gemiddelde salaris.
Maritieme vacatures
Wanneer je op een willekeurige vacaturebank het hokje ‘maritiem’ onder ‘branche’ aan zou vinken, dan komen er – indien beschikbaar – maritieme vacatures als zoekresultaat naar voren. Van deze zoekresultaten behoren stuurman, schipper en matroos tot de drie meest voorkomende maritieme vacatures.
Matroos
De functie van matroos is de meest voorkomende functie aan boord. Immers, elk schip heeft een aantal matrozen nodig. Als matroos aan boord van een binnenvaartschip ondersteun je – samen met een paar collega’s – de schipper, die eindverantwoordelijk is, met het doen van allerhande werkzaamheden. En hoewel de schipper eindverantwoordelijk is, moet je als matroos over voldoende verantwoordelijkheidsgevoel beschikken. De functie van matroos is zeer afwisselend en bestaat uit hard werken. Veel voorkomende taken zijn: het laden en lossen van schepen en het doen van motorische werkzaamheden. Om matroos te kunnen zijn, ben je in het bezit van een dienstboekje met de functie matroos of andere aantoonbare ervaring. Je dient niet alleen ervaring in eerdergenoemde bezigheden te hebben, je beschikt ook over de basiskennis en ervaring die verwacht mag worden van een matroos. Je moet veelzijdig en flexibel te zijn. Het werk gaat namelijk altijd door. Dat betekent ook ’s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen. Je bent vaak meerdere dagen onderweg. In sommige gevallen zelfs tot wel twee weken! Daar staat echter tegenover dat je de overige twee weken vrij bent en nog steeds kunt rekenen op een volledig maandsalaris.
Gemiddelde salaris
Het gemiddelde salaris van een matroos is afhankelijk van verschillende factoren. Een van die factoren is de CAO voor de binnenvaart. Hoewel de CAO voor de binnenvaart sinds 2013 niet meer verplicht is, wordt deze wel nog vaak aangehouden als leidraad of indicatie. Afspraken over salaris vallen vaak onder een CAO. Een andere factor bepalend voor het gemiddelde salaris van een matroos zijn de zogenaamde loonschalen. Deze worden ieder jaar door het Centraal Bureau voor de Rijn & Binnenvaart gecorrigeerd voor prijsstijgingen en het wettelijk minimumloon. Verder wordt er rekening gehouden met je leeftijd, functie, vaarschema en het type schip (motortank- of motorvracht-) of boot (sleep- of duw-) waarop je werkzaam bent. De laatste factor die bepalend is, zijn werktijden. Al deze factoren samengenomen, maakt dat indien je 22 jaar of ouder bent en je als matroos op een motortankschip zou werken, je een maandloon van zo’n €1840 (bruto) zou verdienen. Dit kan inclusief toeslagen voor zaterdagen en zondagen oplopen tot zo’n €2630 (bruto).
En? Zie jij jezelf al varen op een van de ruim 8000 schepen op de Nederlandse wateren?