10 dingen die je niet moet doen bij een sollicitatiegesprek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(2 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Laden...

Niet doen bij een sollicitatieNadat je via Vacaturebank-Nederland.com bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is de eerste stap in de goede richting gemaakt. Je brief was goed en je cv was in orde. Dit kan je aannemen, want anders was je niet uitgenodigd. Een uitnodiging betekent nog niet dat je al binnen bent bij het bedrijf. Bij de voorbereiding en tijdens het gesprek zelf kan er een hoop misgaan.

Hieronder een top 10 met veel voorkomende fouten, samen met een aantal tips om deze fouten te voorkomen.

1. Te laat komen
Kom je te laat voor het gesprek, dan heb je al gelijk minpunten gescoord. Te laat komen geeft de indruk dat het je allemaal niet zo interesseert. Je besef van tijd wordt ook gelijk in twijfel genomen. Probeer altijd 10 à 15 minuten te vroeg te zijn. Even wachten is niet erg en vaak krijg je ook al wat te drinken aangeboden. Ga tijdens het wachten niet op je mobiele telefoon kijken, maar toon interesse in het bedrijf en kijk wat er allemaal om je heen gebeurt.

2. Slordig gekleed
Hierbij geldt: beter te veel dan te weinig. Probeer altijd zo zakelijk mogelijk naar een gesprek te gaan, ook al dragen de mensen van het bedrijf zelf geen pak. Je kan beter ‘overdressed’ op gesprek komen dan ‘underdressed’. Nu heeft niet iedereen de beschikking tot zakelijke nette kleding, maar doe wel zoveel mogelijk je best. Misschien kan je een rok lenen van een vriendin of een net overhemd van je vader. Zorg dat alles netjes gestreken is en schoon. In een trainingsbroek naar een sollicitatiegesprek gaan wordt nooit gewaardeerd.

 3. De naam van je afspraak vergeten
Het komt helaas te vaak voor dat sollicitanten de naam vergeten van de man of vrouw met wie zij een afspraak hebben. Dit hoeft in een klein bedrijf niet zo’n groot probleem te zijn, maar bij een groot bedrijf met meerdere recruiters kan dit voor verwarring zorgen. Om dit niet te vergeten kun je iemands naam opschrijven of de afspraak kan worden geprint. Mensen met een smartphone kunnen vlak voordat ze bij het bedrijf naar binnen gaan nog even hun mail bekijken.

4. Onvoorbereid het gesprek in gaan
Recruiters waarderen en gaan er vaak al vanuit dat je wat weet van het bedrijf waar je solliciteert. Het is belangrijk dat je de vacaturetekst een aantal keer goed doorneemt en eventuele vragen opschrijft. Het is ook een kleine moeite om de website van het bedrijf te bekijken. Zo kom je er achter wat ze allemaal doen. Zoek ook eens naar recente mediaberichten van het bedrijf en bekijk de social media platformen voor meer informatie. Doe je dit allemaal niet? Dan getuigt dit van weinig interesse.

Neem een kladblok en pen mee voor tijdens het gesprek. Je kan belangrijke informatie dan gelijk noteren. Dit geeft ook aan dat je luistert. Neem ook twee kopieën mee van je cv. Misschien zijn er twee mensen met wie je een gesprek hebt, en ligt jouw cv nog geprint op hun bureau. Het is een pluspunt als jij de interviewers dan een cv kan aanbieden.

 5. Onderbreken en te veel praten
Door de zenuwen kan het nog wel eens voorkomen dat je heel lang antwoord geeft op een vraag. Het gevaar hier is dat je jezelf tegenspreekt, omdat je maar blijft doorpraten en uiteindelijk niet de vraag beantwoordt. Diezelfde zenuwen kunnen er ook voor zorgen dat je iemand onderbreekt tijdens zijn verhaal of vraag. Dit is niet netjes en doordat je al teveel bent gefocust op je eigen antwoord, mis je misschien iets belangrijks. Probeer je antwoorden kort te houden en denk even na voordat je een vraag beantwoordt.

6. Liegen
Zet nooit iets in je sollicitatiebrief of cv wat niet waar is. Ook tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je eerlijk blijft. Dus als je een keer één cursus Excel heb gehad, ben je niet gelijk een Excel expert. Zorg dat het bedrijf een realistisch beeld van jou krijgt en dat ze niet later ontdekken dat je ergens toch niet zo bedreven in bent. De kans is groot dat ze je hier op aanspreken en je de proeftijd niet doorkomt.

7. Niet weten wat er op je cv staat
Tijdens een gesprek gaat een interviewer verwijzen naar jouw cv. Het mag dan niet zo zijn dat je niet zeker weet wat er allemaal op staat. Het is af te raden om een cv voor jezelf mee te nemen. Ook dit lijkt op een slechte voorbereiding en het papier leidt je waarschijnlijk alleen maar af. Neem de avond voor het gesprek nog eens aandachtig je cv door. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

8. Negatief praten over je oude/huidige werkgever
Het kan zijn dat je geen prettige ervaring hebt met een oude werkgever en collega’s. Een sollicitatiegesprek is niet het juiste moment om deze irritatie te delen. Als je alleen maar negatief praat over je oude of huidige baas, kan er bij de recruiter ook een belletje gaan rinkelen dat het misschien aan jou ligt. Bedenk ook dat een recruiter referenties nabelt. Probeer dus positief te brengen waarom je solliciteert en waarom je een andere baan wilt.

9. Geen sterke en zwakke punten kunnen benoemen
Op een aantal standaard sollicitatievragen kan je je zelf goed voorbereiden. Probeer voor jezelf ook een aantal sterke en zwakke punten te bedenken. Van beide twee is vaak al voldoende. Wees niet bang om een zwak punt te benoemen. Dit wordt niet gelijk als minpunt gezien, maar als leerpunt. Aan de andere kant vinden het mensen het ook moeilijk om positief over zichzelf te praten. Het is geen probleem om jezelf een beetje te verkopen. Ook dit punt valt weer onder de voorbereiding.

10. Geen vragen stellen
Bedrijven en ondernemers doen niks liever dan over zichzelf praten. Het is dan ook slim om een aantal vragen te stellen over het bedrijf. Misschien heb je al wat gelezen over de oprichting van het bedrijf, maar mensen vertellen dit toch anders. Ook is het belangrijk om een aantal vragen te stellen over de functie. Worden al jouw vragen al beantwoord tijdens het gesprek, dan is het bijvoorbeeld mogelijk om te vragen hoe de eerste paar dagen zouden zijn, als je wordt aangenomen. Ga tijdens het sollicitatiegesprek nog geen vragen stellen over het salaris. Het is niet verkeerd om een bedrag in gedachten te hebben, maar begin hier zelf niet over.

Het zal je verbazen hoe vaak bovenstaande fouten nog voorkomen! Het mag duidelijk zijn dat een goede voorbereiding erg belangrijk is.  Lees hier hoe belangrijk je social media profielen zijn voor recruiters.

Heel veel succes tijdens je sollicitatie!