Hoe maak je een goed curriculum vitae

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Laden...

Hoe maak je een goed cvWat vaak gebeurt is dat eerst je cv gelezen wordt en daarna pas je sollicitatiebrief. Als je cv dus al niet aanspreekt heeft de goede brief die jij geschreven hebt weinig zin meer. Het is daarom belangrijk dat je cv helemaal in orde is en de aandacht van de lezer trekt. In dit artikel gaan we het chronologische cv bespreken.

Tip 1: Begin met je persoonlijke gegevens ook wel ‘personalia’. Zorg dat deze gegevens compleet zijn, soms wordt er de tip gegeven om je geboortedatum weg te laten. Dit kan je doen, maar hou er wel rekening mee dat het slordig over kan komen. Wij raden je dus aan dit er wel bij te vermelden.

Tip 2: Hierna volgt je persoonlijke profiel, hierin kan je kwijt wat jou vaardigheden zijn en wat jouw ambitie is. Dit dient ervoor om de lezer een beeld te geven van jou als persoon. Dit is echter alleen om de lezer een indruk te geven. Maak er geen motivatie van, dat komt weer terug in je sollicitatiebrief.

Tip 3: Na het persoonlijke profiel komen je opleidingen en je werkervaring. Let op: je laatst gevolgde opleiding zet je bovenaan, dit geldt ook voor je werkervaring! Hier kan je aan toevoegen welke vakken je gevolgd hebt bij welke opleiding, op welke specialisaties jij je hebt gericht en welke functie jij eventueel hebt gehad bij je vorige werkgevers. Vergeet niet om de periode te vermelden die je bij een bedrijf hebt gewerkt te vermelden en de periode van je opleidingen.

Tip 4: Na je werkervaring zet je de cursussen die je mogelijk naast je opleidingen nog gevolgd hebt, de talenkennis die je momenteel bezit en je computervaardigheden. Geef aan hoe goed je hierin bent. En bij de computervaardigheden moet je aangeven met welke programma’s je over weg kan en hoe ervaren je hierin bent.

Tip 5: Je kan er nog voor kiezen om je hobby’s en andere activiteiten te vermelden. Dit geeft altijd een persoonlijker beeld van de persoon die solliciteert. Het is dus aan te raden je hobby’s er altijd bij te vermelden.

Belangrijke punten om nog op te letten:

  • Lees altijd je cv na! Laat ook iemand anders er nog naar kijken. Een cv met spelfouten komt niet serieus over en belandt vaak niet op de goede stapel.
  • Maak je cv niet te lang, maximaal 2 á 3 a4tjes.
  • Lieg niet in je cv, hier kan je later op afgerekend worden. Het is verstandig om eerlijk aan te geven wat jou vaardigheden zijn en hoe goed je overal in bent.
  • Je cv is je visitekaartje! Besteedt er dus voldoende tijd aan om een goed cv op te stellen.

Is je cv in orde? Solliciteer dan direct op een geschikte vacature op de website!